 
EXAMPLE 1
CONDITIONS: This example shows TLA computations for an O1 with one dependent, a spouse. The member
is assigned to a ship homeported in Gaeta, Italy. The per diem rate for the locality is $132 ($66 lodging, $66 M&IE).
The member is entitled to monthly BAS of $129 ($4.30 per day) and BAQ of $393.30 per month ($13.11 per day).
While the ship is away from its home port on 01 October, the member and spouse arrive in Gaeta and occupy
temporary lodging at a cost of $98 per day. Facilities for preparing and consuming meals are not available. On 06
October, the ship returns to its home port and the member reports aboard that day. The ship remains in its home
port.
COMPUTATIONS: Since the member is waiting for a ship and is in a per diem status for part of the time, the
member is not entitled to TLA for the period 01 – 05 October; therefore, two different computations are necessary.
01 – 05 0ctober
1. Determine TLA percentage based on one individual.
65%
2. Multiply the percentage in step 1 times the M&IE rate.
65% x $66 = $42.90
3. Add the result in step 2 to the actual daily lodging cost.
$42.90 + $49 = $91.90
Divide the lodging cost by 2, because the member is in a
per diem status. $98 divided by 2 = $49.
4. Deduct the daily allowance from step 3.
$91.90 – 13.11 = $78.79
BAQ = $13.11
BAS = 0.00 (TLA for dependent only)
$13.11
5. Determine the maximum TLA rate. Multiply the
65% x $132 = $85.80
percentage in step 1 times the per diem rate.
6. Compare the amounts in steps 4 an 5, and pay the lesser
$78.79 vs $85.80; Pay $78.79 for each day.
amount for each day.
$78.79 x 5 = $393.95
06 — 10 October
1. Determine the TLA percentage based on two individuals.
100%
2. Multiply the percentage in step 1 times the M&IE rate.
100% x $66 = $66
3. Add the result in step 2 to the actual daily lodging cost.
$66 + $98 = $164
4. Deduct the daily allowance from step 3.
$164 – $17.41 = $146.59
BAQ = $13.11
BAS =
4.30
$17.41
5. Determine the maximum TLA rate. Multiply the
100% x $132 = $132
percentage in step 1 times the per diem rate.
6. Compare the amounts in steps 4 and 5, and pay the lesser
$132 vs $146.59;
amount for each day.
Pay $132 for each day.
$132 x 5 = $660
NOTE: This example shows computations involving these factors: (1) A computation for the member who is
in a per diem status and (2) a regular computation for a member and dependents. Any computations for subsequent
periods would be done in loday increments in the same manner as that shown for the period 06 – 10 October.
Figure 87.Sample TLA computation involving per diem entitlement.
814
